Yağlar ( 3 )

  •  
    Ayçiçek Yağı
    Ayçiçek Yağı

    Ayçiçeği dünyada ve Türkiye’de en önemli yağ bitkilerinden biridir. Marmara Bölgesi’nde daha çok yetiştirilir. Trakya Bölgesi’nde yoğunluk gösterir. Ayçiçeğinin üstündeki çekirdekler fabrikalarda işlenerek satılır. Ayçiçeği dünyada ve Türkiye’de en önemli yağ bitkilerinden biri olup, Türkiye’de genelde yağlık olarak yetiştirilir. Yağlık olarak ekiminin % 70′inden fazlası Trakya ve Marmara bölgesindedir.

  •  
    Mısır Yağı
    Mısır Yağı

    Mısır yağı, ayıklanmış ve yıkanmış mısır tohumundan elde edilir. Mısır tohumundan yağ çıkarımı, ezicilerle ve çözücü solüsyonlarla yapılır. Ezilmiş mısıra hekzan veya izo-hekzan uygulanır ve bu uygulamalarla mısırın içerindeki yağın yaklaşık %95’i çıkarılır. Daha sonra rafine etme işlemiyle yağın tamamı elde edilir.

  •  
    Zeytin Yağı
    Zeytin Yağı

    Zeytin ağacı, yapılan arkeolojik kazı çalışmaları bulgularına göre, oldukça eskiye dayanır. Ege Denizi’ndeki Santorini Adası’nda 39000 yıllık zeytin yaprağı fosillerine rastlanmıştır. Zeytinyağı üretimine ait ilk bulgular ise Akdeniz’de Girit Medeniyeti’nde M.Ö 4500 yıllarına denk gelmektedir. Zeytinyağı kültürü daha sonra yine Girit Medeniyeti tarafından Akdeniz ülkelerine yayılmıştır.