Bakliyatlar ( 5 )

  •  
    Bulgur
    Bulgur

    Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan, oldukça değerli ve besleyici yarı hazır bir gıda maddesidir.

  •  
    Fasülye
    Fasülye

    En besleyici sebzelerden biridir. Karbonhidrat, protein madensel maddeler bakımından zengin olduğu gibi B vitamini bakımından da zengindir. İnsanlar fasulyeyi tarih öncesi zamanlardan beri bir besin kaynağı olarak kullandılar. Avrupa’da, Asya’da olduğu gibi Peru ve Meksika’da da Beyazlar’ın gelmesinden önce fasulye yetiştiriliyordu.

  •  
    Nohut
    Nohut

    Türkiye'de, fasulye ve mercimekten sonra ekim ve üretimi en fazla yapılan baklagillerdendir. Kullanıldığı yerler: Meyveleri bol nişastalı ve azotlu maddelerce zengindir. Taneleri bitkisel protein, demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri de ihtiva eder. Kuru ve taze halde yenilebilir. Besleyici bir sebzedir. Nohuttan ayrıca, leblebi imalinde de faydalanılır. Nohutun sap ve yaprakları da hayvanlar için iyi bir yemdir.

  •  
    Mercimek
    Mercimek

    Kullanıldığı yerler: Yemeklik önemli bir sebze bitkisidir. Zengin nişasta ve bitkisel proteine sahiptir. Taneleri kurutulup, kuru bakliyat olarak insan besininde önemli rol oynar. Yeşil kısımları da kurutulup hayvan yemi olarak kullanılabilir. Büyüklük, şekil ve renklerine göre isim alırlar: Sultan mercimek, yeşil mercimek, kırmızı mercimek gibi. 

  •  
    Pirinç
    Pirinç

    Dünyada tahıl üretiminde buğday ve mısırdan sonra üçüncü sırayı alan en önemli tahıl bitkilerinden biridir. Özellikle doğu Asya'yı kapsayan yarısında insanların temel besin kaynağını oluşturur. Buğdaygiller familyasının obür üyelerinde olduğu gibi boğumlu bir sapı (gövde), boğumlar-dan çıkan ince uzun ve yassı yaprakları ve başakcıkların birleşmesiyle oluşan bileşik salkım bitiminde çiçek toplulukları vardır .